Stage 1A, Croydon Central completed

Construction of Stage 1A has completed with a 5300m² extension with a 550m² undercover outdoor entertainment eating precinct added to an existing centre. The main centre redevelopment has rationalised the internal design reducing ramping grades and creating a conventional layout helping the specialty operators gain greater visual prominence and positioning and a better yield outcome for the centre owner Haben.

Aldi has shifted from a standalone pad site into the main centre creating another anchor along with the existing Coles. These two stores will create a big draw for the surrounding shops. A good mix of tenancies will be broken up into a boutique butcher, green grocer, bottle shop and café prominently positioned next to the outdoor entertainment eating precinct. A medical centre will be located at the other end of the centre close to the pharmacy with a variety of specialty stores rounding out the tenancy break up.

The standout feature and what will be a new and diverse point of difference for the Croydon community is the outdoor undercover shipping container dining and entertainment precinct. Its portal frame is being wrapped in a timber-look aluminium batten system with sections of Colorbond custom orb cladding closing out sections while leaving other areas open to allow customers to see exciting hints of what’s happening inside. This detail maximises the activation while creating an intimate space for people to gather and enjoy themselves. These features are further complemented with the artwork by David Hooke (Meggs) on the Northern façade and at the entry point into the mall from the outdoor area.

Project: Croydon Central

Client: Haben Property Fund

Builder: Lanskey Constructions Pty Ltd

Artist: davidmeggshooke.com

Location: Croydon, VIC

Year: 2020

Status: Stage 1A complete